Spartak Trnava - Sligo Rovers 3:1 v 1. zápase 2. predkola

20.07.2012 Celý región

Trnava 19. júla (TASR) - Futbalisti úradujúceho slovenského vicemajstra Spartaka Trnava zvíťazili vo štvrtkovom prvom zápase 2. predkola Európskej ligy UEFA 2012/2013 nad írskym tímom Sligo Rovers 3:1 (3:0).

Zverenci trénera Pavla Hoftycha si pred odvetou, ktorá je na programe vo štvrtok 26. júla o 20.00 SELČ na štadióne Showgrounds, vytvorili dobrú východiskovú pozíciu na postup. Už v piatok 20. júla na žrebovaní v Nyone spozná Spartak meno súpera, na ktorého narazí v prípade preklenutia írskej prekážky.

2. predkolo EL 2012/2013, 1. zápas:

Spartak Trnava - Sligo Rovers 3:1 (3:0)
Góly: 38. Karhan, 45. a 45.+1 Mikovič - 68. Peers
Rozhodovali: Skjerven - Wiken, Midthjell (všetci Nór.)
ŽK: Bicák, Stožický, Habánek, Koubský - Ventre, Cawley
6832 divákov.

zostavy a striedania:

Spartak: Filipko - Habánek, Janečka, Čvirik, Stožický - Gašparík, Gross, Karhan, Bicák (84. Koubský) - Tomaček (60. Pavelka), Mikovič (71. Schranz)
Sligo: Rogers - Conneely, Peers, McGuinness, Gaynor (90. Henderson) - Ventre, Cawley - Cretaro (77. Millien), Ndo, Boco - North

Pol hodinu pred úvodným výkopom začalo husto pršať, pričom na šmykľavom teréne trpela počas celého zápasu kombinačná hra oboch mužstiev. Domáci teda vytiahli iné zbrane a v 14. minúte po aktívnom pressingu donútili súpera k chybe v rozohrávke, lenže Grossova strela mierila iba do stredu brány. Fanúšikom Spartaka stuhla krv v žilách po situácii zo 17. minúty, keď tečovaná lopta po Cretarovom centri takmer skončila za chrbtom Filipka. O desať minút neskôr si hostia vypracovali najväčšiu šancu dovtedajšieho priebehu, keď Cretarova krížna strela po kombinácii s Cawleyom tesne minula pravú žrď. Spartakovci sa vinou slabšieho pohybu bez lopty nevedeli dostať do tempa a súper bez väčších problémov situácie v defenzíve ustál, hoci v 31. minúte Gross delovkou z 30 metrov poriadne natiahol brankára Rogersa, ktorý vyrazil na roh. Až v 38. minúte sa favoritovi podarilo streliť dôležitý prvý gól, keď si na roh Stožického najvyššie vyskočil kapitán Karhan a hlavou nezadržateľne otvoril skóre - 1:0. Záver prvého polčasu vyznel pre inak solídne hrajúcich hostí katastrofálne, keď inkasovali z kopačky Mikoviča dva zlepené góly. Mladý útočník "bílích andelov" najskôr z hranice šestnástky prestrelil dvojicu obrancov súpera stojacich na bránkovej čiare a vzápätí už v nadstavenom čase obišiel hosťujúceho brankára a z ostrého uhla poslal loptu do siete - 3:0.

V 53. minúte sa mohlo Sligo dostať do hry, na šťastie pre Spartak však Cretarovmu pokusu stálo v ceste brvno. Po zmene strán kúskovali hru zbytočné zákroky hráčov Sliga, ktorých trojgólová sprcha vyviedla z miery. V 64. minúte Ndo šikovne zakrútil loptu zo štandardky a Filipko s námahou vytlačil na roh. Domáci sa až príliš uspokojili s náskokom a v 68. minúte za ich pasivitu pykali, keď úplne voľný Peers hlavou zblízka znížil - 3:1. Vzápätí mohla prísť blesková odpoveď, po peknom Pavelkovom predĺžení hlavou však Gašparíkova strela "o chlp" minula žrď. Slovenský zástupca po rozpačitom výkone v druhom polčase mohol byť s víťazstvom rozdielom dvoch gólov maximálne spokojný a pred odvetou má lepšie postupové vyhliadky ako súper.
 

Vyberte región